Sport vereist een goede akoestiek en natuurlijke kracht

Gebouwen voor sport en beweging moeten worden ontworpen met flexibele, duurzame materialen.

De akoestische eigenschappen van de materialen zijn erg belangrijk wanneer het gebouw ruimte moet bieden aan iedereen, van enthousiaste voetballers tot jubelende kinderen.

Ontdek hoe Troldtekt akoestische oplossingen ervoor kunnen zorgen dat u voldoet aan de eisen voor moderne sportconstructies - en tegelijkertijd een natuurlijk product toevoegen aan uw project.

Harde klappen van ballen, vocht- en temperatuurschommelingen en het gebrul van spelwinnaars en –verliezers; ruimtes voor sport en beweging moeten veel kunnen weerstaan en tegelijkertijd visueel aantrekkelijk zijn. Daarom is Troldtekt een populaire keuze voor ruimtes waar de focus op beweging ligt, van sportcentra en zwembaden tot scholen en culturele centra.

Troldtekt akoestische panelen van cementgebonden houtwol hebben de uitstekende eigenschappen te danken aan de grondstoffen: robuustheid en sterkte van cement en natuurlijk ademend vermogen van hout. De combinatie van hout en cement geeft de panelen hun superieure akoestische eigenschappen, waardoor de nagalmtijd beperkt blijft - een belangrijke factor in ruimtes waar fysieke activiteit plaatsvindt.

Tegelijkertijd kunnen de panelen vocht opnemen en afgeven, zodat ze na verloop van tijd een stabiele vorm behouden, zelfs in omgevingen met wisselende luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid in een ruimte met één procentpunt verandert, veranderen de paneelafmetingen slechts met 0,005 procent.

Bestand tegen harde balstoten

Wanneer een bal op volle snelheid op plafonds en muren af komt razen, heeft dit een impact op het materiaal op het oppervlak. Daarom zijn er speciale eisen aan plafond- en wandbekleding in sporthallen, gymzalen en dergelijke. In de CE-norm voor verlaagde plafonds, EN 13964, is balworpzekerheidscertificering een parameter.

Een breed scala aan plafond- en wandconstructies met Troldtekt zijn getest – en goedgekeurd - op balimpact bij het MPA Otto Graf Institute aan de Universiteit van Stuttgart. Het testen van een plafond gebeurt door in totaal 36 keer vanuit twee verschillende hoeken een bal tegen het testplafond te schieten. Muren moeten 54 slagen met hogere snelheid kunnen weerstaan.

>> Lees meer over de balworpzekerheidstesten en bekijk hier de goedkeuringen van Troldtekt

Flexibele designoplossingen

 

Thema overzicht