Straatsport brengt kinderen van alle leeftijden en culturele achtergronden samen

Een oud industrieel gebouw is getransformeerd tot een geasfalteerd straatsportcentrum. Het doel is om het gemeenschapsgevoel tussen kinderen van alle leeftijden en culturele achtergronden te versterken.

Aalborg Streetmekka is een van de zes faciliteiten in Denemarken die worden beheerd door de non-profitorganisatie GAME, met de steun van een aantal stichtingen.

Parkour, straatvoetbal, straatbasketbal en dans. Straatsport is een breed begrip dat alle soorten fysieke activiteit op asfalt omvat. Sinds 2018 hebben kinderen en jongeren in en rond de Deense stad Aalborg zich kunnen laten gaan op de meer dan 2500 vierkante meter van Aalborg Streetmekka. Het succes is onmiskenbaar. Al zes maanden na opening had de faciliteit meer dan twee keer zoveel bezoekers als verwacht.

Achter het project staat de non-profitorganisatie GAME, die zich inzet om straatsport voor iedereen toegankelijk te maken en de sociale banden tussen kinderen en jongeren van alle leeftijden, culturen en achtergronden te versterken.

Met de steun van Realdania, de Deense Stichting voor Cultuur- en Sportfaciliteiten, TrygFonden en de Nordea Foundation en in samenwerking met gemeenten in heel Denemarken, heeft GAME Streetmekka faciliteiten gebouwd in een aantal Deense steden, waaronder Kopenhagen. Bij de opening van Aalborg Streetmekka vertelde de CEO van de faciliteit, Anja Lyngsø, aan de regionale omroep TV2 Nord:

“We proberen kinderen die niet lid zijn van sportverenigingen te bereiken en ze op te nemen in een gemeenschap, waardoor ze meer gaan bewegen.

De straatsportfaciliteiten spelen in op een trend waarbij Deense jongeren sportverenigingen steeds meer de rug toekeren. In plaats daarvan zoeken ze sportactiviteiten met een lossere organisatie en flexibelere kaders dan traditionele verenigingen kunnen bieden. Dit blijkt onder meer uit rapporten van het Sports Analysis Institute. Vooral oudere kinderen melden zich af bij de sportverenigingen.

Een plek voor iedereen - het hele jaar door

In Aalborg is het een oud fabrieksgebouw dat is omgebouwd tot een geasfalteerd straatsportcentrum met hulp van Pallisgaard, een firma van timmerlieden en aannemers, en JAJA Architecten. Er is in totaal 2.500 vierkante meter gerenoveerd met faciliteiten voor onder meer straatvoetbal en klimmen. De jongeren kunnen ook muziek maken, graffitikunst maken en dansen.

"Het idee achter GAME Streetmekka is om informele stedelijke activiteiten samen te brengen in een rauwe industriële omgeving, en om straatsport en straatcultuur het hele jaar door voor iedereen beschikbaar te maken", zegt Kathrin Gimmel, architect en partner bij JAJA Architects.

GAME Streetmekka ligt in de nieuwe wijk Eternitten in Aalborg, die is uitgegroeid van een groot industriegebied tot een dynamisch stedelijk gebied net buiten het stadscentrum van Aalborg. Om samenhang te creëren met de omgeving is de renovatie uitgevoerd met respect voor de bestaande architectuur van het gebouw.

“Het was erg belangrijk voor ons om het meeste uit de rauwheid van het gebouw te halen. Het gebouw huisvestte in zijn hoogtijdagen verschillende functies en kent daardoor een breed aanbod aan kamers en ruimtes. In de grote zaal, die al een hoog plafond had, zijn voorzieningen gecreëerd voor activiteiten die veel ruimte en hoogte vragen, zoals parkour, basketbal en voetbal, terwijl in een aantal kleinere ruimtes in de aangrenzende laboratoriumvleugel een dans- en workshopruimte is gevestigd”, zegt Kathrin Gimmel.

Ruimte voor activiteit en ontspanning

Bij straatsporten gaan activiteit en ontspanning hand in hand. Bij de vormgeving van het interieur is hier duidelijk rekening mee gehouden, aangezien meerdere voorzieningen in de hal voor veel verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt.

“Straatsport is een erg gezellige bezigheid. De architectuur moet daarom sociale interactie stimuleren. We hebben bijvoorbeeld een enorme trap gebouwd van multiplex, die in gelijke mate is ontworpen voor ontspanning en verschillende soorten oefeningen ”, zegt Kathrin Gimmel.

Het ruwe beton en de hoge activiteitsniveaus vereisen een goede akoestiek. Daarom zijn Troldtekt akoestische panelen op alle plafonds geïnstalleerd. De keuze viel op de ongeverfde panelen in naturel grijs.

“De akoestische panelen harmoniëren uitstekend met de andere materialen. Ze zijn tussen de originele betonnen balken geplaatst voor een extreem coole uitstraling en om een effectieve geluidsabsorptie te garanderen, wat essentieel is in een straatsportcentrum als deze ”, legt Kathrin Gimmel uit.

Feiten: GAME Streetmekka Aalborg

Project: Straatsportcentrum in voormalig fabrieksgebouw in Aalborg, Denemarken
Architecten: JAJA Architects
Klant: Gemeente Aalborg

Troldtekt Producten:

Plafondpanelen: Troldtekt akoestische panelen
Kleur: Naturel grijs
Structuur: Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking: Rechte kanten, K0
Montage: Met Troldtekt schroeven

>> Lees meer over het project in de referentiesectie van Troldtekt

FOTO:
Kathrin Gimmel, architect en partner bij JAJA Architects.