THEMA: renovatie en transformatie

De bouw is verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van het wereldwijde gebruik van hulpbronnen en energie, evenals CO2-uitstoot. Er is potentieel om de middelen beter te benutten door te kiezen voor gezonde materialen met een lange levensduur en bestaande gebouwen om te vormen voor nieuwe doeleinden.

Elke keer dat we op aarde tien ton CO2 in de atmosfeer uitstoten, komt meer dan één ton uit de productie en verwerking van bouwmaterialen. Bijna drie ton komt van de exploitatie van gebouwen. Er is potentieel voor aanzienlijke klimaatvoordelen – en vaak ook een hoge architectonische waarde – door bestaande gebouwen te upgraden en te verbouwen in plaats van nieuwe te bouwen.

Transformatie is het thema op deze pagina, waar u ook kunt lezen over begrippen als totale economie (LCC) en levenscyclusanalyse (LCA). Bekijk ook een aantal succesvolle voorbeelden van transformaties waarbij de architecten een succesvolle balans hebben gevonden tussen originele details en nieuwe input.

Photo: Darewhan Amin

Het onderstaande zal het perspectief op gerecyclede materialen in de bouw veranderen

Wilt u zien hoe een meer circulaire bouw eruit kan zien, houd dan het secundaire bouwen in de gaten. Hier laat het circulaire ontwerp- en bouwbedrijf Næste zien, hoe grootschalige schuren kunnen worden gebouwd – uitsluitend met gerecyclede bouwmaterialen en restmateriaal uit de primaire bouwsector. Het potentieel is enorm, zegt oprichter Niels Jakubiak Andersen.

 

Photo: Olaf Wiechers, arkitekt

Van commercieel naar residentieel: vijf succesvolle transformaties

Het kan zowel minder belastend zijn als een hoge designfactor toevoegen wanneer aannemers behouden en renoveren in plaats van nieuw te bouwen. Neem een kijkje in een aantal mooi vormgegeven woningen in Zweden, Denemarken, Duitsland en Engeland. Wat ze gemeen hebben, is dat de eigenaren voormalige bedrijfsgebouwen hebben getransformeerd en aangevuld met Troldtekt akoestische systemen.

Photo: Erik Nord Arkitekter/Ejendomsselskabet Olav de Linde

Olav de Linde: vernieuwing en behoud gaan hand in hand

Het vastgoedbedrijf Olav de Linde staat vooral bekend om zijn speciale aanpak van gebouwtransformaties, die onder andere is bekroond met de Bygherreprisen (Opdrachtgeversprijs) 2023. Lees het interview met de oprichter van het bedrijf, Olav de Linde, waarin hij ook vertelt over de kantoortoren Mindet in Aarhus.

 

Meer artikelen over renovatie en transformatie

De architect achter Maltfabrikken (de Moutfabriek): "Voor ons gaat het erom op de achtergrond te blijven en in plaats daarvan het gebouw te laten spreken."

Praksis Arkitekter stond achter de transformatie van de oude Moutfabriek in Ebeltoft, die nu dienst doet als cultureel centrum en ontmoetingsplaats. Lees over de aanpak van het ontwerpbureau en de ervaringen die de architecten hebben opgedaan tijdens het project.

Na de levensduur: zo kunnen Troldtekt akoestische panelen deel uitmaken van een nieuwe kringloop

Troldtekt werkt met een retoursysteem dat de akoestische panelen een of meer extra levenscycli kan geven.

In Denemarken is er regelgeving voor cementgebonden houtvezelplaatresten uit zowel de eigen productie van Troldtekt als van bouwlocaties van klanten. De ambitie is ook om panelen uit sloop te hergebruiken, te recyclen en te upcyclen.

Hier kunnen de bewoners zelf kiezen voor gerecyclede materialen voor hun toekomstige woning

In de nieuwe Deense bouw- en woongemeenschap Sjællandsk Muld (Seelands Mull) hebben de toekomstige bewoners de mogelijkheid om gerecyclede en restmaterialen te kiezen voor de constructie van hun woningen. Meer macht voor de bewoners leidt tot duurzamere keuzes, is de opvatting.

Laat bouwmaterialen voortleven na een transformatie

Een aanzienlijk deel van de wereldwijde CO2-uitstoot komt van de productie van bouwmaterialen. Daarom ligt er een groot potentieel in het verlengen van de levensduur van materialen in plaats van ze te vervangen door nieuwe.

Troldtekt akoestische panelen hebben een levensduur van minstens 50-80 jaar en kunnen worden beschilderd zonder dat dit ten koste gaat van de akoestische eigenschappen. Bekijk hoe oude Troldtekt plafonds na renovatie en transformatie een nieuw leven hebben gekregen.

Boerderij uit de 18e eeuw die is omgebouwd tot energiezuinige woningen

Stenberg in Hudiksvall is een boerderij waar mensen al sinds de 18e eeuw wonen. Nu is het omgevormd tot acht appartementen, gebouwd volgens de passiefhuisstandaard, waarbij op indrukwekkende wijze is nagedacht over energiezuinige oplossingen.

Gebouwen van de toekomst moeten scheidbaar zijn

Het bouwen moet verschuiven van een lineaire naar een circulaire aanpak, waarbij meer materialen worden gerecycled op het hoogst mogelijke waardeniveau. Dat zegt Kasper Guldager Jensen, oprichter van GXN en lid van de adviesraad voor de circulaire economie van de overheid.

Levensduur weegt zwaar bij duurzaam bouwen

Gaat een bouwmateriaal 50 jaar mee of moet het na 15 jaar worden vervangen? Het antwoord is van groot belang voor zowel de financiën als de milieu-impact van het gebouw.

Verwijzingen

Bekijk meer actuele thema's

Bekijk ook onze andere actuele thema's waarin we de nadruk leggen op trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.