Goede akoestiek in restaurants

Samen met Noma naar Australië

Culinaire hoogstandjes, Deens designmeubilair en zwarte akoestische Troldtekt-platen waren de belangrijkste ingrediënten die Noma voor haar pop-up restaurant in de buurt van Sydney gebruikte.

Gedurende tien weken serveerde het restaurant speciaal ontwikkelde culinaire creaties met een authentieke Australische signatuur. Alle beschikbare tafels waren binnen 90 seconden gereserveerd waardoor uiteindelijk 27.000 potentiële gasten genoegen moesten nemen met een plaats op de wachtlijst!

Troldtekt - NOMA restaurant Australia

Hoe geluid onze smaak beïnvloedt

Zou het geen goed idee zijn wanneer recepten niet alleen een lijst met ingrediënten zouden bevatten, maar ook een aanbeveling voor de muziek die het beste tijdens het eten gedraaid zou kunnen worden?

Volgens Charles Spence, professor in de experimentele psychologie aan de universiteit van Oxford, hebben akoestiek, geluid en achtergrondmuziek een aanzienlijk effect op de manier waarop onze zintuigen datgene wat we eten en drinken ervaren.

Troldtekt - Restaurant Veto

Een slechte akoestiek kan sterren kosten

Als lawaai tijdens een avondje uit het diner verstoort, kan de algemene beoordeling van een restaurant daaronder te lijden hebben, aldus Morten Vilsbæk, voorzitter van de Deense Vereniging van Culinaire Recensenten.

Drukke bistro's en met name kelderrestaurants zouden dan ook veel meer aandacht aan hun akoestiek moeten besteden.

Troldtekt- Acoustics in restaurants

Sorte Louis: heerlijk eten op het water

Na vijf jaar op een oude Nederlandse douaneboot in Aarhus te hebben gewoond, kregen Preben Hald en Tina Steen het idee om een café op het water te beginnen. Zij pakten het groots aan en besloten later zelfs om een veerboot te kopen om die tot restaurant te verbouwen.

Na een complete restauratie die een aantal maanden in beslag heeft genomen, beschikt de boot nu over een professionele keuken, een betoverende uitstraling en een gezellig café. Gasten kunnen nu in een aangename en vriendelijke sfeer aan boord van de Sorte Louis (Zwarte Louis) van gerechten genieten die met verse Deense ingrediënten zijn gemaakt.

Troldtekt - Café Sorte Louis

Diner met uitzicht over de wandelgangen van de macht

Met een hoogte van 106 meter is de grootste toren van het Christiansborg Slot – de thuisbasis van het Deense parlement (Folketinget) – prominent aanwezig in de skyline van Kopenhagen.

Tijdens de restauratie ontdekten de architecten het grote potentieel van de enorme 'torenkamer' met zijn plafonds van elf meter hoog. Die ruimte is nu getransformeerd tot een bijzonder restaurant met een toegang voor het publiek tot een groot panoramaplatform.

Troldtekt - Christiansborg Castle

Themaoverzicht

Met onze Troldtekt thema’s vestigen we aandacht op actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.

Troldtekt Newsletter