THEMA: Restaurants

Troldtekt - Noma Australia

Wist u dat geluid en muziek van invloed zijn op onze smaak? En dat een slechte akoestiek tot een verlies van sterren kan leiden bij de beoordeling van restaurants?

Lees hieronder een interview met professor Charles Spence van de University of Oxford. Daarin legt hij uit waarom chef-koks eveneens aandacht aan geluid en akoestiek moeten besteden. Ontdek hoe culinaire recensenten ook rekening houden met geluidsniveaus bij de beoordeling van de restaurants die ze bezoeken.

Zie hoe het Australische pop-up restaurant Noma, de restaurantboot Sorte Louis en het Terrace Restaurant in de London Zoo allemaal gebruik maken van akoestische plafonds om een optimale omgeving voor hun gasten te creëren.

Gids: Ervaar gastronomie en superieure akoestiek in Kopenhagen

Kopenhagen biedt eten en wijn van topklasse en een aantal van de restaurants in de stad hebben een goede akoestiek onderdeel van de ervaring gemaakt. Een verstandige keuze, omdat uit onderzoek blijkt dat geluid onze smaak beïnvloedt.

Bekijk onze gids voor restaurants en cafés in Kopenhagen met superieure akoestiek. Smakelijk!

Troldtekt Sticks n Sushi

Samen met Noma naar Australië

Culinaire hoogstandjes, Deens designmeubilair en zwarte akoestische Troldtekt-platen waren de belangrijkste ingrediënten die Noma voor haar pop-up restaurant in de buurt van Sydney gebruikte.

Gedurende tien weken serveerde het restaurant speciaal ontwikkelde culinaire creaties met een authentieke Australische signatuur. Alle beschikbare tafels waren binnen 90 seconden gereserveerd waardoor uiteindelijk 27.000 potentiële gasten genoegen moesten nemen met een plaats op de wachtlijst!

Troldtekt - Noma Australia

Hoe geluid onze smaak beïnvloedt

Zou het geen goed idee zijn wanneer recepten niet alleen een lijst met ingrediënten zouden bevatten, maar ook een aanbeveling voor de muziek die het beste tijdens het eten gedraaid zou kunnen worden?

Volgens Charles Spence, professor in de experimentele psychologie aan de universiteit van Oxford, hebben akoestiek, geluid en achtergrondmuziek een aanzienlijk effect op de manier waarop onze zintuigen datgene wat we eten en drinken ervaren.

Restaurants

Een slechte akoestiek kan sterren kosten

Als lawaai tijdens een avondje uit het diner verstoort, kan de algemene beoordeling van een restaurant daaronder te lijden hebben, aldus Morten Vilsbæk, voorzitter van de Deense Vereniging van Culinaire Recensenten.

Drukke bistro's en met name kelderrestaurants zouden dan ook veel meer aandacht aan hun akoestiek moeten besteden.

Troldtekt- Acoustics in restaurants

Sorte Louis: heerlijk eten op het water

Na vijf jaar op een oude Nederlandse douaneboot in Aarhus te hebben gewoond, kregen Preben Hald en Tina Steen het idee om een café op het water te beginnen. Zij pakten het groots aan en besloten later zelfs om een veerboot te kopen om die tot restaurant te verbouwen.

Na een complete restauratie die een aantal maanden in beslag heeft genomen, beschikt de boot nu over een professionele keuken, een betoverende uitstraling en een gezellig café. Gasten kunnen nu in een aangename en vriendelijke sfeer aan boord van de Sorte Louis (Zwarte Louis) van gerechten genieten die met verse Deense ingrediënten zijn gemaakt.

Troldtekt - Café Sorte Louis

Diner met uitzicht over de wandelgangen van de macht

Met een hoogte van 106 meter is de grootste toren van het Christiansborg Slot – de thuisbasis van het Deense parlement (Folketinget) – prominent aanwezig in de skyline van Kopenhagen.

Tijdens de restauratie ontdekten de architecten het grote potentieel van de enorme 'torenkamer' met zijn plafonds van elf meter hoog. Die ruimte is nu getransformeerd tot een bijzonder restaurant met een toegang voor het publiek tot een groot panoramaplatform.

Troldtekt - Christiansborg Castle

Café Kartoen in Geldrop

Troldtekt Cafe Kartoen

Toen een bekend Brabants café van eigenaar veranderde, werd er meteen een uitgebreide renovatie in gang gezet. Alles werd vernieuwd: van de vloeren tot de plafonds en van de leidingen tot de inrichting. Nu zorgen zwarte Troldtekt-plafonds niet alleen voor een goede akoestiek, maar leveren zij ook een bijdrage aan de gezellige uitstraling van het café.

Klik hier voor foto's en meer informatie

Terrace London Zoo

Troldtekt, Terrace Restaurant, London Zoo

Een van de grootste restaurants in het Verenigd Koninkrijk voor dagjesmensen bevindt zich in de ZSL London Zoo. Elke dag worden in het gerenoveerde Terrace Restaurant, dat uit de jaren twintig van de vorige eeuw dateert, tot wel 10.000 maaltijden geserveerd. Het ontwerp is van de hand van SHH Architects en zij hebben voor Troldtekt-plafonds gekozen omdat deze voor een aangename akoestiek zorgen waardoor de bezoekers hier met veel plezier de inwendige mens komen versterken.

Klik hier voor foto's

Themaoverzicht

Met onze Troldtekt thema’s vestigen we aandacht op actuele trends op het gebied van akoestiek, binnenklimaat, architectuur en duurzaam bouwen.

Troldtekt Newsletter